logo

 

REGLEMENT van PROBUSCLUB ZUTPHEN IJSSELLAND

 

Artikel 1   Ontstaan, naam en duur

Op 18 januari 1996 werd de eerste formele vergadering gehouden ter oprichting van een nieuwe Probusclub welke later de naam kreeg: “PROBUSCLUB ZUTPHEN-IJSSELLAND”, hierna aan te duiden met “Probusclub IJsselland”. Probusclub IJsselland is opgericht voor onbepaalde tijd op initiatief van zes leden afkomstig van Probusclub Hamaland. De oprichting is gesponsord door de Rotaryclub Zutphen-Eerbeek.

De officiële erkenning is op 23 oktober 1996 geschied onder uitreiking van het certificaat van erkenning te Voorst door de Stichting Probus Nederland-Informatie Centrum. Probus Club-nummer is nr. 289.

Artikel 2  Doel

Probusclub IJsselland heeft ten doel:

Het bevorderen van de saamhorigheid en vriendschap van (geheel of nagenoeg) post-actieven, die een maatschappelijk verantwoordelijke functie hebben vervuld en die ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond waarde hechten aan het regelmatig ontmoeten van elkaar, waarbij onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, verruiming van inzicht alsmede ontspanning bindende elementen vormen

Artikel 3  Werkwijze

Probusclub IJsselland komt volgens een vast, door de leden te bepalen schema bijeen. Behalve de zogenaamde vaste bijeenkomsten in het café-restaurant van samenkomst worden ook andere activiteiten georganiseerd als daarvoor belangstelling bestaat. Tweemaal per jaar of meer indien dit wenselijk wordt geacht, worden de partners van leden en overleden-leden uitgenodigd voor een bijeenkomst.

Door het organiseren van voordrachten, lezingen, excursies en dergelijke wordt gestreefd het doel als omschreven in artikel 2 te bevorderen.

Leden, die verhinderd zijn, dienen hiervan tijdig aan de secretaris kennis te geven.

Artikel 4  Bestuur

Het bestuur bestaat tenminste uit drie leden, te weten de voorzitter, de secretaris/penningmeester en een programmacommissaris. Bij ontstentenis van de voorzitter treedt de programmacommissaris in zijn plaats.

De zittingsduur is (ten hoogste) drie jaar. Volgens een nader vast te stellen rooster zal telken jare na verloop van een clubjaar één bestuurslid uit een driepersoons bestuur of twee uit een vierpersoons bestuur aftreden.

Een afgetreden bestuurslid is slechts éénmaal herkiesbaar. Bij tussentijdse vacatures zal op de eerstvolgende ledenvergadering een nieuw bestuurslid worden gekozen. In het rooster van aftreden treedt dit nieuwe bestuurslid in de plaats van het door hem vervangen bestuurslid.

Artikel 5  Lidmaatschap

Leden kunnen zijn personen uit Zutphen en omgeving, die 55 jaar zijn of ouder en hun maatschappelijke functie hebben beëindigd of nagenoeg hebben beëindigd. De duur van het lidmaatschap is onbepaald.

Het lidmaatschap eindigt, indien het lid het lidmaatschap opzegt, dan wel naar een andere regio verhuist, dit laatste tenzij het betrokken lid te kennen geeft het lidmaatschap te willen continueren.

In zeer bijzondere gevallen eindigt het lidmaatschap na opzegging door het bestuur, bijvoorbeeld indien gedragingen van een lid zodanig zijn, dat deze het in artikel 2 omschreven doel in gevaar brengen. Zulk een opzegging zal op de eerstvolgende vergadering door de leden dienen te worden bekrachtigd, bij gebreke waarvan de door het bestuur gedane opzegging wordt geacht te zijn herroepen. Degene, wiens lidmaatschap is opgezegd wordt in de gelegenheid gesteld zich ten deze te verdedigen.

Artikel 6  Nieuwe leden

Nieuwe leden kunnen alleen toetreden op uitnodiging van de club. Voorstellen voor nieuwe leden worden schriftelijk door de leden van de club bij de secretaris ingediend met vermelding van de persoonlijke gegevens van het kandidaatlid, zonder dat dit van een en ander op de hoogte is.  Leden met een voorstel voor een kandidaat lid moeten zelf minstens 2 jaar lid zijn, en het bestuur hierover benaderen voordat zij een kandidaat lid uitnodigen.

Het bestuur zal de kandidaat voordragen aan de club in een bijeenkomst. Daarna bestaat gedurende veertien dagen de gelegenheid schriftelijk eventuele bezwaren aan het bestuur kenbaar te maken. Leden die de bijeen-komst als hiervoor bedoeld niet konden bezoeken worden schriftelijk geïnformeerd. Als vervolgens de club unaniem akkoord gaat met de voorgestelde kandidaat, zal deze worden benaderd voor het lidmaatschap.

Indien het bestuur of naderhand de club niet unaniem akkoord gaat met de voordracht van een kandidaat wordt deze niet benaderd voor het lidmaatschap.

Artikel 7  Programma

Elk jaar zal een programmacommissie worden belast met het maken van een programma. Voorzitter van de programmacommissie is het bestuurslid programmacommissaris. De inhoud van een programma zal in overeenstemming dienen te zijn met het doel als omschreven in artikel 2 en met de werkwijze als omschreven in artikel 3.

Contact kan worden gezocht met andere Probusclubs door deze uit te nodigen, dan wel – na invitatie – te bezoeken.

Artikel 8  Commissies

 

Zo dit in bepaalde gevallen wenselijk is, kan naast en behalve de in artikel 7 bedoelde commissie, voor een bepaalde taak een commissie worden benoemd. Taak en (eventuele) tijdsduur zullen daarbij duidelijk worden vastgesteld.

Artikel 9  Financiën

Ieder jaar – in beginsel in januari – wordt het door de leden te betalen bedrag voor contributie vastgesteld. Verhoging van dit bedrag in de loop van het jaar is mogelijk met dien verstande dat de beslissing wordt genomen in een bijeenkomst waarbij de leden vooraf weten dat dit aan de orde zal worden gesteld. Nieuwe leden betalen in de loop van een clubjaar een evenredig deel over het dan nog resterend clubjaar. Een kascommissie, telken jare door de algemene ledenvergadering – in beginsel in januari – te benoemen, zal de financiën controleren en daarvan verslag uitbrengen aan de volgende algemene ledenvergadering. Op die vergadering zal de penningmeester bij akkoordbevinding door genoemde commissie, voor zijn beleid worden gedéchargeerd.

Artikel 10  Clubjaar

Het clubjaar valt, evenals het boekjaar samen met het kalenderjaar. Het eerste clubjaar wordt geacht te zijn begonnen op 18 januari 1996 en te zijn beëindigd op 31 december 1996.

Artikel 11  Ledenvergadering

Door de secretaris of diens plaatsvervanger worden de besluiten van het in een bijeenkomst of een vergadering behandelde, vastgelegd. De besluiten worden door de secretaris voor de volgende bijeenkomst of vergadering aan de leden gezonden. Op de eerste reguliere samenkomst na afloop van een clubjaar zal – tenzij anders wordt overeengekomen – een algemene ledenvergadering (jaarvergadering) worden gehouden, waarin een samenvatting van de activiteiten door de secretaris zal worden gegeven, alsmede een verslag van de penningmeester. Tevens zal dan verkiezing plaatsvinden voor één of meer volgens rooster aftredende bestuursleden.

Artikel 12  Besluitvorming

Tenzij anders is voorgeschreven, worden besluiten genomen met een gewone meerderheid van stemmen. Op verzoek van de ledenvergadering kan schriftelijk worden gestemd. Bij staking van stemmen wordt een voorstel geacht te zijn verworpen.

Artikel 13  Reglementswijziging

Het reglement kan worden gewijzigd op een vergadering, waar tenminste twee/derde van het aantal leden aanwezig is en met een meerderheid van twee/derde van de uitgebrachte stemmen. De voorgestelde reglementswijziging zal tijdig vóór de desbetreffende vergadering schriftelijk aan alle leden worden medegedeeld.

Artikel 14  Opheffing

 Probus IJsselland zal slechts kunnen worden opgeheven na voorafgaande schriftelijke convocatie aan alle leden, met een meerderheid van twee/derde der uitgebrachte stemmen, op een vergadering waar tenminste twee/derde van alle leden aanwezig is.

Artikel 15  Liquidatie

Na opheffing is het laatstelijk zitting hebbend bestuur met de vereffening belast. Een eventueel batig saldo zal alsdan worden geschonken aan een plaatselijke instelling werkzaam op cultureel- of liefdadig gebied, één en ander door vereffenaars te bepalen.

 

November 1996

 

stadszegel