verantwoord

 

Naast de vaste maandelijkse bijeenkomsten wordt ernaar gestreefd ook regelmatig “informele tussendoortjes” te organiseren.

Bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek met aansluitend een drankje of hapje. In de middag,  informeel en vrije attendance.

Frans van Schie en Cees de Haan  nemen  nu hiervoor het voortouw.

Programma ‘Tussendoortjes’ 2023

Woensdag 5 april

Een bezoek aan Royal GD, Deventer.www.gddiergezondheid.nl . De eigentijdse naam voor de uit fusies van de door boeren bestuurde Provinciale Gezondheidsdiensten voor Dieren ontstane landelijke organisatie. De eerste werd meer dan 100 jaar geleden opgericht. De core business was en is diergezondheid en dan voornamelijk de landbouwhuisdieren. Start 13.30 met Inleiding door Prof. Dr. Sjaak de Wit, hoogleraar Pluimveeziekten. Hierna excursie langs de laboratoria en de sectiezalen door  Harry Kolk, hoofd laboratoria. Na afloop gaan we nog een borrel drinken in ‘De Hoek’ te Gorssel.

 

Programma ‘Tussendoortjes’ 2022

Woensdag 7 december

Een “oud – en niet eerder gerealiseerd” bezoek aan “de Middelste Molen” in Loenen, Kanaal Zuid 497,7371 G,L en wel op 7 december om 14:30 uur. Na afloop gaan we de zaak nog even “nat” bij de Vroolijke Frans in Brummen maken. Dit etablissement is gevestigd aan de Knoevenoordsestraat 51,6.971LH te Brummen.

              Programma ‘Tussendoortjes’ 2019

dinsdag 26 februari 2019

” Meester goud- en zilversmid en diamantair Robert Pieter Alofsen, Boterstraat 7, Bronkhorst ”   

Wij bezoeken deze middag een ambachtsman met bijzondere kwaliteiten in zijn eigen werkplaats en winkel. Alofsen, van oorsprong een botanicus, raakte al decennia geleden in vervoering van de schoonheid van edelmetalen en had een passie voor vorm en kleur uit de natuur.    Hij ontvluchtte de Randstad en vestigde zich in Bronkhorst achter de IJssel om zich daar te werpen op het met de hand maken van nieuwe sieraden uit wit en geel goud en zilver, platinum en edelstenen. Elk werk is een unica maar Alofsen restaureert ook met veel toewijding oude en antieke sieraden, veelal uit familiebezit, waarbij het persoonlijke advies en de wensen van zijn klanten uit de wijde omgeving de dragers van zijn handwerk zijn.

Ons medelid Dries Miedema en zijn vrouw Marijke waren enige jaren geleden getroffen door de kwaliteiten van Alofsen, waardoor wij geënthousiasmeerd werden om bij hem te gaan kijken.

Na afloop (ca.2 min.) naar Het Wapen van Bronkhorst voor de nazit met een aangeklede borrel.

    

dinsdag 5 maart naar UCO, het Utrechts Collectief, daar opgezet in 2017/2018 door Except, Tom Bosschaert e.a..

Nadat we met veel belangstelling j.l. woensdag 13 feb. Tom Bosschaert aan het woord hebben gehoord over Integrale duurzaamheid, bezoeken we  het door Tom opgezette UCO (Utrecht Collectief) in de gerenoveerde 150 jaar oude NS werkplaats nabij de Amsterdamse Straatweg in Utrecht te bezoeken.

Onze  gastheer: Jeroen van der Vlist, office manager Except, en Tom Bosschaert; hij verzorgt een inleiding van ca. 30 min., daarna bekijken we het UCO

het adres: UCO in voormalige NS Werkplaats     Daalsedijk 6A , op een steenworp van de Amsterdamse Straatweg (ca. 15 min. te voet vanaf Utrecht CS.   tel.: 030 – 227 1895     

                                         

 

     Programma ‘Tussendoortjes’ 2018

maandag 26 februari:  Korte wandeling over het landgoed ‘Huis te Eerbeek’ met uitleg over de geschiedenis hiervan, het belang van de beken voor de papierindustrie in Eerbeek, alsmede over de restauratie van de Eerbeeksebeek. I.v.m. zeer grote storm afgelast.

vrijdag 23 maart 2018:Een bedrijfsbezoek aan Koninklijke GAZELLE in Dieren, gevolgd door een rondleiding en proeverij in de Wijngaard ‘Hof te Dieren’.

Wij bezoeken de in 2015 nieuw geopende productielocatie van fietsproducent Gazelle, waar 275.000 fietsen per jaar worden geproduceerd. Gazelle bestaat inmiddels 125 jaar en is de 2e producent in ons land. Met name de laatste jaren is Gazelle zeer succesvol geweest als leverancier van elektrische fietsen. We krijgen een rondleiding in deze productie maar zullen ook de ‘city bikes’ zien maken. In de lakkerij bij Gazelle wordt jaarlijks 70 ton lak verwerkt en we krijgen een kijkje bij de sterk geautomatiseerde wielenproductie.

Na dit bezoek aan Gazelle gaan we amper 2 km verder in Dieren op bezoek in de Wijngaard ‘Domein Hof te Dieren’ waar de heer en mevrouw Cretier ons ontvangen met een proefglas Nederlandse wijn. Wij krijgen uitleg over nieuwe druivenrassen en over de historie van het landgoed.

donderdag 19 april 2018:  Qlip, Oostzeestraat 2a, Zutphen (www.qlip.nl) op het Industrieterrein ‘De Mars’.  Qlip staat voor: Quality, Labatory, Inspections, Procescertification.

Het is een onafhankelijk bedrijf dat met zijn activiteiten bijdraagt aan de kwaliteitsborging in de internationale zuivelketen. Zo worden er bijvoorbeeld jaarlijks zo`n 15 miljoen monsters rauwe melk van melkveehouders geanalyseerd, maar er vinden ook vele andere onderzoeken en analyses plaats. Qlip kwam voort uit wat ooit in Zutphen ‘het Zuivellaboratorium van Coberco’ was.

De heer Bom, marketingmanager van dit bedrijf, zal ons eerst aan de hand van een presentatie in ca. een uur vertellen over de strategie, de activiteiten en de innovaties waar de organisatie mee bezig is. Vervolgens krijgen wij, in beschermende kleding, een rondleiding in het laboratorium.

Daarna gaan wij per auto (ca. 5 min.)naar ‘Het Koelhuis’, ook op Ind.terrein ‘De Mars’ in Zutphen.  waar wij de lunch zullen gebruiken. Het Koelhuis is in 1920 gebouwd door landbouwcoöperatie ‘De Landbouw’ (in de stijl van de Amsterdamse School); de boeren sloegen er hun goedkope zomerboter op voor betere (winter)tijden en prijzen. Sinds 2012 zwaaien Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen de scepter over een zeer gevarieerde programma (cultuur en evenementen

Dinsdag 25 september  van 15.00 tot 19.00 uur.  Nederlands-Indisch Museum en Park Bronbeek in Arnhem. en een complete Indische Rijsttafel.  De kosten incl. gids, koffie en drankje(s) zullen ca. € 42,00 per persoon bedragen. 

Dinsdag 23 oktober  van 15.00 tot 1830 uur.  Waterzuivering Olburgen van het Waterschap Rijn &      IJssel .  We krijgen een rondleiding langs de installaties aldaar en zullen o.a. kunnen kennismaken met het innovatieve samenwerkingsproject van het Waterschap met de nabij gelegen productievestiging AVIKO in Steenderen. Ook zullen we kunnen zien hoe het Waterschap zich de laatste jaren moet inspannen om het hoofd te bieden aan allerlei contaminaties in ons afvalwater, die jaren geleden nog niet voorkwamen. Na afloop in Hotel/Herberg de Gouden Leeuw in Bronckhorst een ‘aangeklede borrel’. 

Programma ‘Tussendoortjes’ 2017

dinsdag 21 februari:   Boerderijmuseum de Kribbe te Wilp; aansluitend borrel bij Hans Boerboom.

maandag 20 maart:   Gaat Niet Door wegens overlijden van Jacques Quéré

dinsdag 25 april:         Ereveld te Loenen, aansluitend borrel bij Evert en Elly Dikker Hupkes thuis.

(mei:                           geen Tussendoortje i.v.m. onze voorjaarsexcursie, nog aan te kondigen door onze programmacommissaris)

dinsdag 20 juni:          Martinikerk & Walckerorgel te Doesburg, met organist dhr. Ridt; aansluitend borrel in ‘Het Arsenaal’.

juli + augustus:           geen activiteiten; in juli alleen reguliere bijeenkomst, in augustus onze ‘zomerborrel’.

dinsdag 19 sept.:        Luchthaven Teuge; rondleiding dhr. Schaefers en beleid/strategie mevr. M. de Groot, dir.. borrel in ‘Take Off’.

dinsdag 31 oktober:    Golftoernooi , de Scherpenbergh, Lieren.

Dinsdag 21 november: Het  Achterhoeks Planetarium, Hoogstraat 29 , 7227 NE Toldijk   Bij  zijn woning en aannemersbedrijf “E.J. Olthof & zonen”  bouwde Henk Olthof van 1972 tot 2010 aan zijn astronomisch levenswerk: een hemel op aarde. Bouwwerken en mechanieken om de loop van de sterren en planeten voor een ieder begrijpelijk te maken. Met als resultaat een bolplanetarium met 2844 sterren van de noordelijke en zuidelijke hemel, een replica van het Eise Eisinga Planetarium te Franeker, een Newtontelescoop en nog veel meer.   Wie onder de toegangspoort doorloopt, begint aan een reis over de aarde, door de tijd, naar verleden en toekomst, naar sterren en planeten. Henk Olthof noemde het zelf “een uit de hand gelopen hobby”.

  • Het planetarium is met een beetje goede wil toegankelijk voor rolstoelhouders. Echter, voor één van de koepels moeten er een paar passen gezet worden.
  • Geen huisdieren.
  • Het terrein van het planetarium is rookvrij.

; nadien een drankje bij Kasteel Hackfort.

december:                  geen  activiteit

Zoals gebruikelijk, starten wij (tenzij anders vermeld) ‘s middags om 15.00 uur en wij sluiten af om 18.00 uur. Alle Tussendoortjes zijn voor ‘mannen onder elkaar’.

Evert Dikker Hupkes en André Scholten

 

02/07/2009     Paleis ‘t Loo, Apeldoorn, P

24/09/2015     Stedelijk Museum , Zutphen

05/11/2015     The Gallery, Brummen

01/12/2015     Gregor’s Lijstenmakerij

03/02/2016     Auping, Deventer

22/03/2016     Wijnproeverij Klosters, Gorssel

19/04/2016     Fabriek Krepel, Klarenbeek

29/09/2016     Papierfabriek Coldenhove, Eerbeek, borrel bij fam. Thomas

09/10/2016     jaarlijks golftoernooi, de Scherpenberg, Loenen

22/11/2016     Rotra Logistics, Doesburg

 

P= met partner

 

trussendoortje